SILKEBORG TILBAGE TIL FREMTIDEN

 In Baneinfo, Greenkeeper, Nyheder

Efter et farvel til 12 år med Ry-banen har den nye ledelse i Silkeborg Golfklub fuld fokus på at hæve niveauet på Silkeborg-banen – med ambitioner om igen at få besøg af DP World Tour

 AF FRITS CHRISTENSEN
Fra Golfavisens juli-udgave

Det spritnye skilt på Sommervej med logoet for Silkeborg Golfklub symboliserer meget godt den aktuelle situation for en af landets største klubber med ’Danmarks bedste bane’ – kåret af et ekspertpanel i Golfmagasinet for et par år siden.
2024-sæsonen markerer ’tilbage til fremtiden’ for Silkeborg-klubben. Ikke 30 år tilbage som i Robert Zemeckis amerikanske science fiction-film med samme titel fra 1985, men 12 år tilbage til tiden før navneændringen til Silkeborg Ry Golfklub.

I december 2023 var det en generalforsamlingsbeslutning at stoppe 10 års drift af Kildebjerg-banen i Ry og opsige købsaftalen med Skanderborg Kommune efter to års ejerskab. Medvirkende til beslutningen var, at det i fremtiden ville koste Silkeborg Ry Golfklub halvanden til to mio. kr. om året at drive Ry-banen.

I samme forbindelse gennemgik klubben en paladsrevolution med udskiftning af både formand, direktør og økonomichef med det resultat, at Thomas Bøgild Jacobsen som ny på formandsposten ikke blot skulle forestå afviklingen af klubbens Ry-engagement sammen med den øvrige del af ledelsen, men også samtidig opbygge den nye organisation, der skal føre klubben ’tilbage til fremtiden i Silkeborg.’

Thomas Bøgild Jacobsen er Silkeborg-dreng med en civil karriere som advokat bag sig – og i øvrigt en fortid i klubbens ledelse efter mere end 45 år som aktiv golfspiller.

På nøgleposterne i den nye ledelse har formanden selskab af klubbens tidligere head-pro og nu golfmanager, Jan Henriksen, og Jesper Skoubo Kjeldsen som nyansat golf- og eventkoordinator, mens en stor del af økonomi- og bogholderidelen er udliciteret til et privat firma.

Afvikling af Ry-banen

-Vi fik et bundet mandat af generalforsamlingen til at afvikle klubbens Ry-engagement, og det har fyldt rigtig meget i det første halve år samtidig med, at vi har skullet tegne Silkeborg Golfklub, som den skal se ud administrativt efter den 30. september, når vi ikke længere skal drifte Kildebjerg-banen, siger Thomas Bøgild Jacobsen.

-Status på Ry-engagementet er efter et halvt år, at Ry Golf A/S, der er et datterselskab af Silkeborg Golf A/S, har solgt Ry-banen tilbage til Skanderborg Kommune per 1. juli, hvorefter kommunen har sat Kildebjerg-banen til salg for 20 mio. kr.

-Mens arbejdet med de mange opgaver stod på, blev vi fra årets begyndelse ramt af et spøgelse, da Vurderingsstyrelsen kom med en ny vurdering af Ry-anlægget på hele 185 mio. kr. Vi så ind i en situation, hvor vi skulle betale en mio. kr. ekstra i ejendomsskat. Forhandlingerne med kommunen er endt med, at kommunen selv indfrier den forhøjede ejendomsbeskatning, mens vi nøjes med at betale det samme som tidligere år, siger den nye formand.

Budgetteret nedgang

Mens interessegruppen Ry Golf arbejder på at etablere en ny klub på Kildebjerg-banen, har den nye ledelse i Silkeborg brugt en del tid på at budgettere med medlemstal i fremtidens klub med kun 27 huller på tre sløjfer i stedet for de 54 huller i Silkeborg Ry Golfklub.

-Vi har selvfølgelig kigget på, hvor mange af vores medlemmer, der bor i postnumrene for Ry, Skanderborg og Låsby, for vi må formode, at størstedelen af dem formentlig vil spille i en ny klub i Ry, selv om de to produkter ikke vil være sammenlignelige, siger Jan Henriksen.

-Fra et medlemstal på omkring 2100 kalkulerer vi med en nedgang på 300-400, når vores forpligtelser i Ry ophører 30. september i år. Men vi kan ikke med sikkerhed sige, hvad tallet bliver, eller hvad det er, vi kommer i konkurrence med, så vi har meget fokus på økonomien. I de to seneste år har vores medlemmer kigget ind i et par større kontingentstigninger, men det kommer de ikke til i denne sæson, siger Thomas Bøgild Jacobsen, der ikke frygter medlemsfrafaldet.

-Med kun 27 huller er det jo begrænset, hvor mange medlemmer vi kan have fremover, så vi kan godt se for os en situation, hvor vi kan blive nødt til at indføre venteliste i Silkeborg for nogle medlemsgrupper. Men vi kan på forhånd sige, at den situation under ingen omstændigheder vil ramme vores juniorer, siger formanden.

Gang i renoveringen

I Silkeborg Ry Golfklub har den tidligere ledelse gennem de seneste år arbejdet med en plan for en hårdt tiltrængt renovering af greenkeepergården i Silkeborg, men også med en renoverings- og ombygningsplan for de tre sløjfer med 27 huller – udarbejdet af banearkitekten Philip Spogárd.

-Renoveringen af greenkeepergården har helt klart første prioritet og skal hurtigst muligt gennemføres. Forholdene for personalet i det, vi betegner som det gamle hønsehus, er helt uacceptable, så her kommer der hurtigt til at ske noget, siger Thomas Bøgild Jacobsen.

-Vi har stadig ambitioner, når det kommer til Spogárd-planen. I den nye ledelse ser vi ikke helt med samme øjne på planen, som den gamle ledelse gjorde. Vi vil sætte tæring efter næring, men hvis vi overrasker positivt med f.eks. 200 medlemmer mere end budgetteret, så har vi et sted mellem 1,5 og 1,7 mio. kr. ekstra at gøre godt med.

-Det vigtigste aktiv for vores medlemmer er vores fantastiske bane. I bestyrelsen vil vi hele tiden arbejde på, at banen har den bedst mulige kvalitet ud fra de økonomiske rammer, vi har til rådighed, siger formanden.

Opgør med dogmet

Som de første tydelige ændringer på Silkeborg-banen i indeværende sæson er afskeden med farverne hvid, gul, blå og rød på teestederne til nummereringerne 64, 58, 54, 50 og 42. Samtidig er Golfbox fodret med software, der anbefaler spilleren et bestemt teested afhængig af spillerens handicap. Spilleren kan dog ændre teested på skærmen ved check in.

-Vi har fulgt den udvikling, der har været i gang i Danmark gennem flere år og brudt med dogmet om farvekombinationerne. Med de nye længdeangivelser spiller man i langt højere grad ud fra sin formåen og får primært en bedre golfoplevelse ud af det, siger Thomas Bøgild Jacobsen.

-Vi har helt bevidst valgt nogle handicap-intervaller som en vejledning til medlemmerne om, hvor de bør spille. Vi har en inddeling i fire forskellige handicapgrupper, og så kan spillerne selv ændre teested afhængig af, hvilke turneringer, de ønsker at deltage i. Det er blevet godt modtaget, fordi det giver et klart bedre flow på banen, siger Jan Henriksen.

Nye skilte af træ

Endnu mere tydelige ændringer på Silkeborg-banen i denne sæson er udskiftningerne af skilte fra metal til bæredygtigt træ over hele linjen fra affaldsspande med sortering (på hvert tredje hul), over teesteds-markeringer (klodser), bakker til knækkede tees, next tee-skilte, informationstavler med baneguide, de mange skillevægge mellem båsene på driving range og 20 nye træbænke spredt over hele banen.

-Det har fået en helt vild god modtagelse, fordi det giver en helhed og et lille step op på spillernes oplevelse. Det er nok ikke alle steder, at træ over hele linjen vil passe til skiltning på en golfbane, men det gør det helt klart på vores skovbane, siger Jan Henriksen.

Også ombygningen af proshoppen ved træningscentret til et velkomst- og check in-område har krævet mange kræfter i starten af året med mange medlemmers ulønnede indsats. Flytningen giver også forpagteren af proshoppen, Kirsch Golf, bedre muligheder for at drive forretning.

DP World Tour – igen

Med det første halve års mange administrative opgaver med at afvikle Ry-engagementet og ’få orden i penalhuset’ (økonomien), som formanden formulerer det, glæder han sig til i årets løb at kunne koncentrere sig meget mere om golfdelen i klubledelsen.

-Jeg har vel brugt 15 timer om ugen på den administrative del plus rigtig mange timer på banen sammen med chefgreenkeeper Jeppe Krogh Kristensen. Spillemæssigt er det kun blevet til tre runder i sæsonen, men jeg kan konstatere, at banen står knivskarp hele vejen rundt – og er i øvrigt blevet skamrost af mange gæstende greenfeespillere, siger Thomas Bøgild Jacobsen på en måde, så det er nærliggende at spørge, om DP World Tour-turneringen Danish Golf Championship vender tilbage til Silkeborg, hvor der første gang blev afviklet Made in Denmark i 2018.

-Det hører absolut med til vores ambitioner. Vi har allerede drøftet det med promotor Flemming Astrup, men jeg vil endnu ikke sætte årstal på. Når vi til den tid kun har Silkeborg-banen, kan jeg godt forestille mig et samarbejde med andre baner, der også skal have Danish Golf Championship, så vi kan bytte spilletider for de respektive klubbers medlemmer, siger Thomas Bøgild Jacobsen.

Fakta:

Silkeborg Golfklub

Sommervej 50, 8600 Silkeborg
27-hulsbane. Banedesigner: Frederik Dreyer, Henrik Jacobsen og Thomas Bjørn (konsulent).

Thomas Bøgild Jacobsen (formand)

Født: 24. juni 1965 i Silkeborg.
Uddannelse: Cand.jur. og advokat. Handicap: 13

Jan Henriksen (golfmanager)

Født: 10. november 1986 i Ølgod, opvokset i Henne.
Uddannelse: PGA-træner og sportsmanagement. Handicap: 1,0