5 skarpe til Stig
Chefgreenkeeperen fortæller om Made in Denmark
Af Mads Faber
Nu hvor røgen har lagt sig efter European Tour turneringen Made in Denmark i august, har vi spurgt chefgreenkeeper Stig Helm-Petersen om hans egen oplevelse med MiD. Også for at høre lidt uddybende til banens stand, som er et dagligt samtaleemne blandt spillere på banen:
1 Made in Denmark er nu vel overstået – hvordan har det været?
SHP: Hårdt. Nok det hårdeste og mest stressende år jeg har haft som greenkeeper. Men det har da også været en kæmpe oplevelse, og ikke mindst meget lærerigt for hele greenkeeper teamet at blive testet på højeste niveau. Der er rigtigt megen god viden og erfaring vi kan tage med videre, og også en fælles stolthed over at lykkedes – trods svære omstændigheder.
2 Hvad har været den største udfordring i år?
SHP: Helt klart tørken og vandingsanlægget som gik itu. Vi synes vi var godt forberedt på MiD, men al planlægning gik jo fløjten! Det blev en hård kamp mod tiden og ressourcerne. Mange andre golfbaner måtte kapitulere og lade eksempelvis fairways tørre ud, som vi også blev nødt til på øst-sløjfen, men det kunne vi jo ikke på syd og vest. I sidste ende var vi også lidt heldige med 14 dages regn da banen skulle have hvile før turneringen. Det reddede en del, selvom banen samtidig blev lidt for blød. Drømmen var jo at levere det perfekte resultat, men pga. omstændighederne måtte vi ’nøjes’ med det bedst mulige resultat. Særligt var vi udfordret på greens hul 14 og 15 (vest 5 og 6 red.), som var hårdest ramt af tørken. Dem var jeg ked af.
3 Hvad er du mest stolt af efter Made in Denmark?
SHP: Hele holdet. Både vores egne dygtige greenkeepere, men også de frivillige som hjalp udefra. Det var meget at styre 30 mand i døgndrift. Men en super holdindsats, og en unik oplevelse at stå sammen om. Vi kan også godt være stolte over resultatet og glade for den ros vi har fået fra MiD, spillerne og European Tour. De sammenligner jo med andre baner i den Europæiske topklasse, hvor de fleste har haft samme vejrudfordringer som os. Når man ser de andre baner på TV, så havde vi måske den flotteste bane af dem alle! Der er nok også en fornyet stolthed på holdet over at være en del af Silkeborg Ry Golfklub – det er fedt!
4 Hvordan har Made in Denmark påvirket Silkeborg-banens generelle stand?
SHP: Den nuværende stand er jo desværre under vanligt niveau, særligt fordi standen ikke er ensartet. Det skyldes nu mest af alt tørken – eller en kombination af de usædvanlige vejrforhold, det ødelagte vandingsanlæg og MiD. Havde vi ikke skulle tumle med tørke også, ville fairways på øst hurtigt have været tilbage til normal stand efter MiD. Greens havde formentligt også været bedre og i hvert fald mere ensartede end i dag. Men vejret kan vi jo ikke styre.
Greens har i lange perioder ikke været gode i år, som jo i høj grad skyldes det arbejde og ekstra pleje vi har måtte udføre. Pga. den sene frost i marts-april kom vi først i gang inde i selve sæsonen, og har også måtte arbejde mere på greens end forventet for at opnå en tilpas fasthed. Det har vi ikke haft ressourcer til i mange år, hvor greens derfor har været alt for bløde og sårbare. Derfor var der meget arbejde at indhente for at opnå normal standard, og herefter endnu mere arbejde for Europa Tourens standarder. Den ekstra pleje af greens især har jo været træls for golfspillerne i det daglige, og derfor også et hårdt år for klubbens medlemmer. Men periodevis også de bedste greens vi nogensinde har haft. Vi forventer at det har været en rigtig god investering i vores greens fremadrettet, så greens bliver generelt bedre og mere robuste til glæde for medlemmerne i de kommende år. Havde vi ikke haft MiD, ville vi ikke have haft ressourcer til denne tiltrængte opdatering af greens, samt forbedringen af rough og underskov.
Til gengæld ville vi uden MiD helt sikkert have kunne fordele vores vanding under tørken mere ligeligt på sløjferne, så fairways på øst havde overlevet tørken bedre, mens fairways på syd og vest nok havde været tilsvarende dårligere. Generelt ønsker vi jo en ensartet stand på anlægget, men kombinationen af MiD, tørke og ødelagt vandingsanlæg har desværre ikke gjort det muligt at sikre en tilpas ensartethed i år. Pga. de ekstraordinære omstændigheder ser vi derfor nok først den reelle og samlede positive effekt i 2019. Men forbedringerne i rough og underskov har vi allerede fået meget ros for.
5 Har du en særlig hilsen til klubbens medlemmer?
Det skulle da lige være en kæmpe tak til de mange medlemmer som har været forbi og rose os for MiD, selvom man som spiller ikke selv har haft de allerbedste forhold i år. Mange omstændigheder har sat medlemmernes tålmodighed på prøve i år, men støtte og mange klap på skuldrene betyder bare rigtigt meget når vi møder ind tidligt om morgenen for at gøre banerne klar. Vi er jo i samme båd, og deler det samme ønske som medlemmerne om fantastiske golfbaner i vores klub – både i Silkeborg og Ry. Vi har to fantastiske golfanlæg. Når den ene bane eller sløjfe halter lidt, så har man heldigvis 54 golfhuller at vælge imellem, hvor holdet i Ry også yder en kæmpe indsats og har formået at løfte banens stand igen i år.
Og så vil jeg også benytte lejligheden til at minde alle om at lægge turfs på plads og rette nedslagsmærker op. MiD efterlod ikke et eneste nedslagsmærke på vores greens. Efter alt det hårde arbejde var det trist at opleve hvor hurtigt greens igen var fyldt med nedslagsmærker. Allerede efter de tre første åbningsdage med medlemmernes egne klubber i klubben stod det skidt til igen. Vi er som nævnt i samme båd, og ønsker man ligesom os nogle gode greens fremadrettet, så er vi altså helt afhængige af, at alle medlemmer bruger deres pitchfork – og gerne tager et ekstra nedslagsmærke hver gang. Det vil være en kæmpe hjælp, så på forhånd tak.