GREENKEEPERS CORNER december 2021

 In Baneinfo, Nyheder

Vinteren har været på et kort besøg, hvor vi fik lidt sne, og græsvæksten er nu helt aftaget. Det ser ud til, at vi igen får lavere temperaturer, når vi rammer jul, hvilket vi i greenkeepergårdene er rigtig glade for. Ønskescenariet er, at vi får minusgrader uden sne. Husk på, at uanset om der er plus eller minusgrader på denne tid af året, vil de skader og slid, golfspillet medfører på banerne ikke reetablere sig. Derfor er det vigtigt, at vi alle følger de anvisninger for vintergolf, som vi foreskriver, så banerne kan komme godt igennem vinteren, og vi til foråret kan komme godt fra start.

Silkeborg
Vinterbanen er klar, vintergreens er klippet og alle vintermåtter til tee´s er blevet vasket og rettet op, så alt nu er klar. Vi kan ikke undgå at nogle vintermåtter stadig vil være glatte i frost og fugtigt vejr. Det er et vilkår ved vintergolf, så pas på jer selv derude.

I den sidste lange tid har vi haft to traktorer kørende som har vertidrænet fairways, semirough, teesteder og greens. Det er en meget langsommelig arbejdsproces. Når vi vertidræner alle spilleoverflader, dekomprimerer vi jorden efter sæsonen spil, og det gør, at græssets rødder får luft, og at overfladevand bedre kan trænge væk.

Vi har også i den seneste tid arbejdet i skoven, hvor vi har klippet underskoven, trimmet træerne for at gøre det mere spilbar, og så vi også kan få mere lys og luft til spilleoverfladerne. Når vi er tilbage i det nye år, vil vi fortsætte med underskoven og at trimme og ‘studse’ træer, buske osv. Stierne står også for tur efter nytår. Mange af vores stier er ved at være ujævne, og noget af det bærende lag nedenfra er vandret op i overfladen, så vi har mange større sten i toppen. Derfor skifter vi toppen ud på mange stier.

Husk, at vi i Silkeborg skal bruge de mobile fairwaymåtter, som gør en markant forskel ift. divots og græs til foråret. Jeg vil også ‘slå et slag’ for vigtigheden af at bruge bærebags! Banen er meget sårbar hen over vinteren, og efter sidste vinters megen spil og trafik fra el-trolleys og tungt golfudstyr, var banen virkelig slidt. Med det kolde og våde forår tog det os meget langt tid at får banen reetableret efter vinteren. På de erfaringer vi fik sidste vinter, vil vi denne vinter være mere ‘skrappe’ med at lukke banen helt i perioder hvor vejret, slid og spil risikerer at ødelægge banen mere end, hvad godt er.

Ry
Vi har i den seneste tid været i gang med at fjerne roughen på bunkerkanterne, så vi kan ‘tynde’ det ud til næste sæson, ligesom vi er i gang med at klippe roughen ned langs hullerne. Til næste år vil vi klippe roughen anderledes i forhåbning om, at den ikke er så straffende, som den kan være nu.

Vinterbane i Ry, vil være efter samme princip som i Silkeborg, dog vil vi spille på almindelige greens hele året, hvis vejret tillader det. Greens vil være åbne så længe, der ikke er frost. Ved frost SKAL der spilles til vinter greens. Som i Silkeborg skal der spilles fra måtter på alle teesteder, men de mobile fairwaymåtter er ikke påbudte i Ry. Jeg håber, at så mange som mulig vil gøre brug af de gode faciliteter, vi har i Ry, ikke bare i vinter, men også i sommerperioden.

Som sidste år vil vi vende 18-hullers banen om, hver 14. dag, for at skåne hul 1-9, da det er dem som får mest spil hen over vinteren.
Derfor vil 10-18 blive spillet som 1-9 fra den 3/1-22 (og det skifter hver 14. dag). Husk at se skiltning herom og andre informationer i klubhuset samt under baneinfo på hjemmesiden.

RIGTIG GOD JUL & ET GODT NYTÅR

Med venlig hilsen
Jeppe Krogh Kristensen
Chefgreenkeeper Silkeborg Ry Golfklub