HomeSøg DK EN
Home
Søg
DK EN

Brugernavn:

Password:


 

Historisk tilbageblik på klubbens historie

af Peter Christensen

 

SPIL GOLF!

Er De glad for idræt, og søger De spænding, oplevelser og udfordringer? SPIL GOLF!
Er det ved at være på det sidste med den idræt, De i dag dyrker?
Er De ved at være ængstelig for skader i hænder, arme, skuldre eller ben? SPIL GOLF!
Er De lidt træt af at afhængig af holdkammerater eller faste makkere og afmålte træningstimer?
Vil De gerne kunne dyrke Deres idræt, når det passer Dem? SPIL GOLF!
 
Søger De motion i frisk luft og herlig natur, og vil De motionere under fornøjelige former sammen med venner, Deres ægtefælle og børn?

(indledning i velkomstbladet for SGC 1987, Poul Christensen).

 

Billedet herved:
Eduard Jørgensen, Rud Schouenborg Nissen og Hans Andersen.
De stiftede Silkeborg Golf Club A/S.

 

 

 

 

Silkeborg Golf Club er en af Danmarks ældre golfklubber. Klubben blev stiftet i 1966 efter forarbejde af driftige erhvervsfolk i Silkeborg og omegn. På det tidspunkt blev SGC den 16. i rækken af golfklubber i landet i en tid, hvor golfspillet stadig var en sport for det bedre borgerskab.

 

Banen ligger placeret i et plantageområde i Resenbro nord for Silkeborg. Arealet blev erhvervet af brygger Rud Schouenborg Nissen fra Silkeborg Bryghus & Neptun, og via forretningsforbindelser samt venner og bekendte og interesserede borgere i byen skabte han golfbanen og klubben. Han kom dog aldrig selv til at spille.

 

Banen blev tegnet af DGU’s daværende baneudvalgsformand Frederik Dreyer (billedet herover taget maj 1994), et arbejde han udførte ganske gratis, som i øvrigt mange andre af de personer, der arbejdede med banens anlæggelse, gjorde. Kneb det med overholdelse af budgetterne trådte bestyrelsen rent bogstaveligt til, idet mange greens er blevet trampet til af bestyrelsens fødder. Silkeborg Golf Club er efterfølgende betegnet som Frederik Dreyers mesterværk.

 

1966 til ca. 1971

En effektiv vejchikane

År 2011. Hen ad Sensommervej, ind mod golfklubben, fuld fart på, man skal ind at bekræfte sin tid. Første bump bremser farten, endnu et bump, og bedst som man tror, at der er fri bane nok et bump. Moderne trafikforskeres irriterende ideer.

 

Men chikanen var der fra golfklubbens start. Ikke i form af vejbump, hvor golfkøllerne havner i bilens loft, hvis de ikke respekteres, men derimod et godt gammelt led ved banen. Da hed det: ud af bilen, åbne leddet, ind i bilen, køre igennem, ud af bilen, lukke leddet, ind i bilen og hen ad grusvejen til golfklubben. Det var noget, der kunne dæmpe farten.

 

Klubben vokser til

I de følgende år voksede golfklubben til. Allerede fem år efter stod et flot nyt klubhus færdigbygget. Prisen lå på 600.000, hvilket gjorde det til det absolut dyreste og samtidig flotteste klubhus blandt danske golfklubber. Prisen kunne såmænd have været højere, da en række medlemmer havde leveret materialer og arbejdskraft billigere end normalt.

 

Billede til venstre: Poul Gram Hansen var med til at slå de første slag på og for en ny golfbane. Her ved hul 4. (det nuværende hul 2, syd.)

Desværre brændte huset ned til grunden to år senere, men blev dog genopbygget på rekordtid, så det fremstod lige så flot som det første. Branden opstod efter afholdelsen af europamesterskabet for herrejuniorer. 
Inden mesterskaberne var banen blevet udstyret med vandingsanlæg, et krav for at få tilladelse til afholdelse af junior-EM.

Vandingsanlægget er gennem årene blevet moderniseret fra de første regntog (selvkørende vandingsanlæg) til det fuldautomatiske anlæg, banen har til rådighed i dag.

 

1967

Hofchefen på besøg

I weekenden havde Silkeborg Golf Club besøg af gæster fra Nordsjælland - deriblandt hofchef Ebbe Munk. Hofchefen, der er kendt som en habil og ivrig golfspiller, betegnede banen som fuldt på højde med de fineste i Skandinavien og betænkte sig ikke at sammenligne den med mange fine baner i Sydengland.

 

En international bane

Silkeborg Golf Club rådede i mange år over 18 huller, som fremstod næsten, som da banen blev anlagt. Der blev dog foretaget visse ændringer.

 

Mest revolutionerende var anlæggelsen af to nye huller, hul 6 og 7 på den nuværende Vestsløjfe og dermed nedlæggelsen af to af de gamle. Fra banens oprindelse var to huller udstyret med fælles fairway, hvilket med det voksende antal spillere på banen efterhånden blev et problem, og man valgte derfor at bryde ind i banen og skabe to nye huller.

 

Med tiden er banen også blevet vendt, således at hul 1 blev til hul 10, så man fik første teested tæt på klubhuset og klublivet. Samtidig kom man også tættere på træningsbanen, som også er blevet renoveret og i dag fremstår som et flot træningsanlæg.

 

En tid forsøgte man sig med en anderledes vinterbane. For dels at skåne banen og området omkring greens, dels at variere spillet spillerede man banen modsat, så teestedet lå i nærheden af greens og vintergreens tæt ved teestedet. Efter nogle år vendte man dog tilbage til den normale spilretning.

 

Golfsportens voksende popularitet kunne imidlertid også mærkes i klubben. Der var i en del år et stadigt større pres på banen, og ønsket om en udvidelse af banen med flere huller optog i mange år klubbens bestyrelser. Efter adskillige forhandlinger lykkedes få alle genvordigheder ryddet af vejen, og klubben står i dag med 27 huller i høj klasse. Hullerne er inddelt i tre sløjfer, Vest, Syd, Øst. De nye huller er skabt i samme stil som de oprindelige 18 huller, således at anlægget fremstår som et hele, hvor de tre sløjfer frit kan kombineres.

 

1976

Godt at servicen atter er steget

Fra ref. af bestyrelsesmøde: Det blev vedtaget, at man ophører at rive bunkers, således at rivning overlades til medlemmerne under spil. Bunkers skal således kun eftergås én gang pr. måned, og i øvrigt bringes i orden før de helt store matcher

 

1971

Man var fremsynede, men ting tager tid

På et bestyrelsesmøde vedtog man, at forberede jorden foran spisesalen således, at puttinggreen senere kan flyttes dertil. Samtidig skulle der foran klubhuset sættes noget lavtvoksende, der ikke krævede pasning. Der måtte anvendes 500 kr. til formålet.

 

Store turneringer

Banen i Silkeborg har gennem årene været vært for adskillige store golfbegivenheder. På grund af sin gode stand samt den internationale sværhedsgrad, banen har haft lige fra starten, betød det, at der har været rift om at lægge store mesterskaber til Silkeborg Golf Club. Således har flere golfspillere vundet deres danske mesterskab her, det være sig både amatører, professionelle, juniorer og hold.

 

I en årrække afvikledes hvert år en 72 hullers slagspilsturnering, hvor Danmarks bedste amatører mødtes. Turneringen var yderst populær, idet den blev spillet for tomandshold med 36 hullers single om lørdagen og 36 hullers foursome om søndagen. Desværre måtte denne populære turnering stoppe, da DGU placerede andre matcher for elitespillere samme dage. Dermed svigtede de bedste spillere, og sponsorinteressen svandt.

 

I dag er elitespillerne vendt tilbage. Hvert år afvikles Danmarks største åbne turnering for amatører både på herre- og damesiden – DIAC og DILAC – med deltagelse af de allerbedste danske spillere, og mange topspillere fra det store udland finder også vej til Silkeborgs bane, når den store turnering finder sted.

 

Mange flotte resulatater

En god bane og god klub fostrer gode spillere, og Silkeborg Golf Club har altid været med fremme i toppen af dansk golf. På seniorsiden har klubben hentet flere danske mesterskaber på både herre- og damesiden.

 

Christian Pein var den første i 1980. Siden fulgte den kun 16-årige Thomas Morsbøl i 1983, Henrik Simonsen (hulspil) og Thomas Bjørn (slagspil) i 1990, Thomas Bjørn igen i 1991, Preben Rasmussen i hulspil i 2000 og endelig Morten Ørum Madsen i slagspil 2010.

 

På nordisk plan står klubben noteret for to titler. Merete Meiland (billedet til venstre) blev skandinavisk mester i 1985 og Henrik Simonsen i 1988.

 

Endelig lykkedes det sensationelt Morten Backhausen at vinde EM i 1993 efter at have vundet omspil mod Lee Westwood.

 

Foruden disse titler hos seniorerne er det blevet til talrige danske mesterskaber hos juniorer, lige som også oldboys/-girls har triumferet.

 

På holdsiden hjemførte damerne i 1985 klubbens foreløbig eneste danske mesterskab, mens herrernes bedste placering var sølvmedaljer i 1992.

 

Thomas Bjørn


Topspillere fra 80’erne: Thomas Bjørn, Henrik Simonsen og Søren Bjørn og topspillere fra 70’erne: Christian Pein, Jens Gram-Hansen og Mogens Askman med holdleder Hans Grønkvist

 

Klubbens største og mest kendte navn er dog uden tvivl Thomas Bjørn. Thomas spillede i klubben fra han var en ganske lille purk, udviklede sig i juniortiden og var i mange år Danmarks bedste golfspiller med deltagelse på det europæiske Ryder-Cup-hold og flere sejre på Europatouren. Konkurrencen voksede efterhånden fra også andre danske spillere, men Thomas ser med en friske sejre  ud til at være tilbage på verdenstoppen.

Klubbens nye stjerne er Morten Ørum Madsen, der som amatør viste imponerende resultater både på lands- såvel som på europæisk plan. Morten sejrde i DIAC i 2009 og 2010 og var fast mand på det danske golflandshold. Morten er nu professionel og allerede fast spiller på Euroatouren.

Hos kvinderne vandt Trine Baun Mortensen i 2005 DILAC

 

1991

Den kører han da sjældent på

I pinsen vandt Thomas Bjørn i Frankrig én af Europas store amatørgolfturneringer, Peugeot Classic. Thomas vandt med den hidtil største sejrmargin – 10 slag. Førstepræmien for den flotte bedrift var en scooter.

 

Juniorer i klubben

Stjernespillere opstår dog ikke uden et stort forarbejde. Derfor har Silkeborg Golf Club altid lagt stor vægt på udviklingen af talenter blandt juniorerne. Det har betydet, at klubben lige fra starten har været blandt Danmarks førende i juniorrækkerne. Foruden adskillige danske mesterskaber er det blevet til flere sejre i Sportsjournalisternes landsturnering samt mange sejre i DGU’s juniorholdturnering. De gode resultater og det gode klubliv omkring spil og træning trækker mange børn og unge til, således at Silkeborgs juniorafdeling i dag tæller mange drenge og piger. Hvert år har man kåret årets junior, hvilket bliver markeret med navneplade på den gamle golfkølle skænket af Ib Andersen, en af klubbens gamle spillere.

 

Trænere og ledere

En medvirkende årsag til succesen ligger også i den kendsgerning, at kun fire trænere har været ansat i klubben. Den første træner i Silkeborg var Svend Erik Hansen, en af Danmarks bedste professionelle golfspillere. Han blev afløst af Graham Townhill, som også en overgang virkede som træner for damelandsholdet. Klubbens nuværende træner er Ian Appleyard, som i 1993 afløste Mike Kelly. Ian stopper med udgangen af 2013, hvor nye folk træder til.

Samme stabilitet som på trænersiden kan man se blandt klubbens formænd. Kun otte personer har siddet på posten, hvilket vidner om en harmonisk klub, hvor man arbejder roligt og fornuftigt med opgaverne.

 

 

Formænd gennem tiden

Rud Schouenborg Nisssen 1966 – 1968

Paul Gram Hansen 1968 – 1973

Carl Hartvig-Thomsen 1973 – 1976

Poul Christensen 1976 – 1991 (Billedet til venstre)

Bent Riise Knudsen 1991 - 1997

Tage Svendsen 1997 - 2004

Peter Feldvoss Andersen 2004 - 2007

Kurt Schuster 2007 -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1993

Atter i Silkeborg

Silkeborg Golf Club får ny træner fra årsskiftet. Det bliver den 34-årige Ian Appleyard, som dermed vender tilbage til Silkeborg, hvor han i sin tid var assistent for golfklubbens daværende træner, Graham Townhill. Ian kommer til Silkeborg fra Lemvig Golfklub, hvor han har arbejdet de seneste sæsoner.
 
Ian Appleyard er englænder – fra Leeds – men taler perfekt dansk, fordi han har været i Danmark i 15 år, ligesom han er dansk gift. Han afløser Mike Kelly, der holder op efter ni år i klubben. Ian fratrådte som head pro efterår 2013.

 

 

 

 

Nye lokaler

Efter genopbygningen af klubhuset i 1973 stod huset uden de store forandringer i mange år, og den dag i dag står huset da også i store træk, som da det blev bygget. I 1994 var en større udvidelse af huset, hvor bl.a. proshoppen flyttede fra det gamle træklubhus til lokaler i klubhuset. I 2010 var det imidlertid nødvendigt med en større modernisering, og ved samme lejlighed opførtes et helt nyt træningscenter med proshop, indendørs udslagsbane og fitnesscenter, så medlemmerne nu kan træne hele året. Det er dog ikke første gang, der kan trænes indendørs i Silkeborg. Tidligere har der været indendørs udslagsbaner i squashcenteret på Brockbjergvej, en fabrikshal på Ndr. Højmarksvej, Resenbro Kro og i både det gamle og det nuværende klubhus

 

Tidligt om morgenen d. 31. juli 1973 blev min far, som på det tidspunkt var hon. sekretær i klubben, banket op af klubbens daværende formand, Carl Hartvig Thomsen. Han kunne bringe den triste meddelelse, at det to år gamle klubhus var nedbrændt om natten.

 

Europamesterskaberne var netop afviklet på vor bane, og aftenen forinden havde der været fest for de medlemmer, der havde hjulpet til under mesterskaberne. Klubhuset var blevet forladt kl. 01.30, men allerede et par timer senere var huset faktisk totalt nedbrændt. Det var en sygeplejerske på Silkeborg sygehus, der havde set ildskæret og alarmeret politiet.

 

Næsten alt i huset gik tabt, og en overgang var selve baneanlægget truet. Så galt gik det heldigvis ikke, men under alle omstændigheder var det et meget trist syn, der mødte klubbens medlemmer. Jeg mindes bl.a. synet af de smeltede bøjler, der hang på knagerækkerne i omklædningsrummene.

 

Branden var sandsynligvis opstået i en affaldsbeholder, hvori der var blevet tømt askebægre. Klubhuset, der blev indviet i pinsen 1971 og var Danmarks største, dyreste, flotteste og mest moderne, havde kostet 600.000 kr. Kun 19 uger efter branden kunne der holdes rejsegilde på det nye klubhus. I forhold til det første blev der lavet enkelte ændringer, bl.a. sløjfede man saunaerne til fordel for udvidede badeforhold, kontoret blev lidt større, og spisestuen blev bredere. (tekst: Peter Christensen)

 

Midlertidige klublokaler i pavilion 1973

 

Det nybyggede klubhis stod klar kun 19 uger efter branden 1973 - imponerende.

 

Medlemsorientering

Som i de fleste klubber og foreninger er golfklubbens medlemmer blevet orienteret på klubbens opslagstavle i klubhuset. Den er blevet brugt til praktiske meddelelser, tilmeldingslister til matcher, senere kaldt turneringer, resultattavler m.v. Den mere udførlige omtale af begivenheder blev fra klubbens start klaret gennem lejlighedsvise udsendte Medlemsorienteringer. Efterhånden ønskede man, at Medlemsorientering skulle afløses af et medlemsblad, og 1. marts 1979 udsendtes det første nummer af Frit Slag. Bestyrelsen opfordrede ved denne lejlighed medlemmerne til at fremkomme med indlæg til bladet. Frit Slag var gennem 25 år et medlemsblad for golfklubben med debat, orienteringer om livet i klubben samt resultater fra utallige turneringer, noget man faktisk havde udeladt i Medlemsorienteringerne. Den elektroniske tidsalder kom dog også Silkeborg. Med udgangen af 2004 indgik Frit Slag og afløstes af hjemmeside og senere herigennem elektronisk tidsbestilling.

 

Restauranten

En golfspiller bliver sulten og ikke mindst tørstig. Derfor har der gennem årene været drevet restaurant i klubben. I vore dage er restauranten forpagtet ud til en restauratør, og der har været flere gennem årene, som er blevet målt og vejet af kritiske golfspillere.

 

Før restauratørernes tid drev klubben selv restauranten, og her var Lis Magnussen gennem en årrække kendt og berømt for det pragtfulde smørrebrød, der stod klar, når man kom ind efter en runde. Det, der ikke blev solgt, blev sat ud på en bakke, så for en sulten junior var det altid spændende, om der skulle være et stykke med roastbeef, inden man skulle hjem at spise. Fra klubbens start var det tilladt at spise sin medbragte mad i klubhuset.

 

Det førte senere til en diskussion, om man også måtte medbringe egne drikkevarer. I dag er restauranten netop udvidet, køkkenet renoveret, så restauranten er klar til at betjene medlemmerne og de mange gæster, der kommer i klubben… og man må ikke selv medbringe drikkevarer!

 

1971

Godt vi nu har træningscenteret

Påklædningen på banen blev drøftet. Der var enighed om at se tiden an, inden man ville udstede et generelt forbud mod 'nøgne' overkroppe.

 

Bedre service

Den materielle- og servicemæssige drift af klubhuset blev drøftet. Ordningen med jourhavende, der havde virket udmærket i vinterperioden, ville næppe være realistisk i sæsonen. Man enedes om, at rette henvendelse til Fru Magnussen, for at undersøge om hun var indstillet på et fuldtidsjob i klubben, samt om hun var villig til at servere bl.a. smørrebrød. Desuden ville man gerne finde frem til en damekomite, der kunne tage sig af hyggen i huset. Fru Magnussen var villig til smøre smørrebrød, og samtidig enedes man om at opkræve 1 kr. i kuvertafgift for medlemmer, der selv havde mad med.

 

Turneringer og klubber i klubben

Mandag er for begynderne, tirsdag er damedag, onsdag er herredag, torsdag er juniordag, og sådan har det altid været, mandagsklub dog først fra 1978. Sker der ikke noget nyt? Jo, men hvorfor ændre noget, der fungerer godt. Derfor har en del matcher eller turneringer overlevet: åbningsturnering, pinseturnering, klubmesterskaberne, ægteparturnering, whiskyturnering. Andre turneringer fra klubbens start er historie: herre contra damer, andespil, øljerns-match, Inga Pedersens sølvtallerken, Neptun-dag og Volvo-cup. En lidt overset turnering, Kransekageturneringen, som var en af de gamle, er nu også ophørt. Den blev i starten og en del år frem spillet 2. juledag med efterfølgende auktion over glemte sager fra sæsonen.

 

Måske en trøst til ludomaner og dem, der ikke kan ramme bolden

I forkontoret vil man forsøgsvis opstille en el-spilleautomat. Forsøget skal dog være uden udgifter for klubben. Det viste sig at blive lidt af en skuffelse. I april måned gav spilleautomaten kun et overskud på 240 kr., og man var indstillet på at returnere den til leverandøren.

 

Greenfeegæster

Lige fra klubben start har banen været besøgt af mange greenfeespillere.
Banen fik hurtigt ry for at være en af de bedste i Danmark, ja i hele Nordeuropa, så mange strømmede til for at spille banen, der tilmed var ganske svær.
 
I en lang periode var der besøg af mange svenskere især i foråret, når sneen stadig dækkede de svenske baner. Selvfølgelig har der også været kendte spillere på besøg, der ikke nødvendigvis kendt for deres golfspil. Ole Ernst var hvert år caddie ved 72-hullers-turneringen for eliten, Dirch Passer spillede et par runder, da han en tid boede på Silkeborg Bad, og to statsministre, Hilmer Baunsgaard og Poul Schlüter har prøvet kræfter med banen.
 
Roger Whittaker kan andet end at synge. Han kan også spille golf. Whittaker er for øjeblikket på turné i Jylland, og her blev der også tid til et besøg i Silkeborg Golf Club. Den populære sanger har spillet golf siden han var 10 år, og han har i dag et handicap på 22. Whittaker spiller for det meste på Jamaica, hvor han har sit feriehus, mens det kun bliver til en halv snes runder om året i England.
 
Senest har Alice Cooper, som har et meget lavt handicap spillet Silkeborgs bane. Der har sikkert været mange flere, men mon ikke de fleste kendte foretrækker at være ukendte, når de spiller golf.

 

Præg på dansk golf

Der er ingen tvivl om, Silkeborg Golf Club har sat sit præg på dansk golf. Klubben har igennem alle årene fostret mange dygtige spillere, der har gjort sig gældende på diverse landhold og i individuelle turneringer, og sådan vil det uden tvivl fortsætte mange år fremover med de gode og moderne vilkår, der er for klubbens medlemmer.

 

En golfklub er dog ikke kun elite. Langt størsteparten af klubbens medlemmer er spillere, der nyder det daglige/ugentlige samvær omkring spillet, på hvilket plan man nu end spiller. Det er den del af en klub, der trækker elitespillerne frem og er med til at skabe de mange resultater, der sammen med den internationale bane i topklasse gør Silkeborg Golfklub til en af Danmarks førende golfklubber.

 

I 2013 var det imidlertid slut med Silkeborg Golf Club. Klubben overtog driften af Ry Golfklub og tog i den forbindelse navneændring til Silkeborg Ry Golfklub. Banen i Resenbro er dog den samme. Nu har medlemmerne blot mulighed for også at spille på de 27 huller i Ry.

 

Spændende fremtid

September 2006

 

Silkeborg Golf Club står nu over for sin største forandring siden pionerdagene i tresserne. Der er ingen tvivl om, at den meget omfattende udvidelse af banen vil kunne betyde en ændring i klublivet, idet medlemstallet også skal forøges. Imidlertid er klubben med sine over 40 år fuld af traditioner, som der værnes om, og som vil blive ført videre i den ånd, der altid har været kendetegnende for golfklubben i Silkeborg.

 

Formand Peter Feldvoss Andersen takker den afgående forretningsfører Niels Jørgen Steenbjerg for de 17 års ansættelse som forretningsfører. Foto Per Pedersen

 

Niels Jørgens tale ved afskedsreceptionen

Allerførst vil jeg gerne give jer alle en undskyldning. Jeg har gennem mange år hårdnakket hævdet, at det kan da ikke være svært at spille golf. Man lægger jo blot en bold på jorden, der ligger den helt stille og venter på, at man slår til den. Jeg ved nu, at jeg har taget meget, meget fejl. Så lidt historie Der har i SGC været ansat i alt 4 lønnede forretningsførere.

 

Indtil 1978 blev arbejdet udført af bestyrelsen, men i 1978 blev den første lønnede forretningsfører, Hans Breinholm, ansat. Han fungerede frem til februar 1983, hvor jeg blev ansat som deltidsforretningsfører ca 3 timer hver eftermiddag samt lørdag formiddag. Medlemstallet var dengang i alt 581 medlemmer, hvoraf de 46 var passive. Årskontingentet var kr. 1.950,- for seniorer.

 

Medlemsregistreringen blev ført på håndskrevne kartotekskort. Jeg fungerede frem til marts 1986, hvor jeg måtte forlade jobbet, da det ikke længere kunne forenes med mit andet arbejde. Derefter blev jobbet overtaget af  Jørgen Christensen i 1 år og derefter af Ejvind Lillelund i 5 år. Jeg brugte bl.a. tiden til at tage en merkonomeksamen i regnskab og i revision, og i 1992 blev jeg igen ansat, denne gang i en fuldtidsstilling, der omfattede både administration og regnskab.

 

Medlemstallet var nu nået op på 1042 medlemmer, hvoraf de 129 var passive, og kontingentet var steget til 2.800,- for et seniormedlem. Administrationen var omlagt til EDB, først et system, udviklet af en golfspiller. Til dagligt fungerede det udmærket, men i krisesituationer opstod der næsten altid problemer, og så var den ansvarlige som regel på rejse i udlandet. EDB-systemerne har gennem tiden udviklet sig, og vi bruger nu Golfbox, et system, der er udviklet af unge silkeborggensere.

 

I starten havde de til huse i klubhuset og vi var sparringspartnere i udviklingsfasen. Nu bruges systemet af de fleste klubber i Danmark, og systemet har bredt sig til udlandet. Jeg har så været i jobbet frem til nu, dvs af de 29 år, der har været ansat forretningsfører, har jeg i alt været i jobbet i 17 år. Jeg overlader nu jobbet til Bodil og håber for dig, at du vil samme arbejdsglæde og udfordringer i jobbet, som jeg har haft. Der er selvfølgelig gennem årene sket mange ting, men jeg vil gerne nævne en ting fra 3 forskellige områder, hvor jeg mener, jeg har sat mit præg. Først det arbejdsmæssige.

 

I 2002 fik jeg gennemført en aftale med Told og skat, der indebar, at SGC fra 1999 fik et delvist momsfradrag på banens driftsudgifter. Dette indebar en årlig besparelse på ca kr. 40.000,- samt en reduktion af anlægsomkostningerne på de nye huller på ca. kr. 200.000,- På det menneskelige område har det altid været min holdning, at medlemmer og gæster fortjener en virkelig god service. Alle kommer i deres fritid for at spille, og de betaler for det.

Herunder en række snap-shots fra afskedsreceptionen fredag den 29. september 2006. Foto Per Pedersen

 

Glimt fra

Silkeborg Golf Club 40 års jubilæum 11. juni 2006

 

2013

 

Ny golfklub

2013 begyndte med en afgørende ændring for golfspillerne i Silkeborg Golf Club. Fra april overtog golfklubben driften af den skrantende Ry-bane, der var kommet i økonomisk uføre. Det betød en navneændring for golfklubben fra det gode gamle, og vil nogle sige, lidt gammeldags navn med klub stavet med 'C', til det nye Silkeborg Ry Golfklub. Golfbanen i Ry blev reddet, og medlemmerne i Silkeborg og Ry har nu 54 huller at spille på.

 

Foto Per Pedersen

I begyndelsen var mange nok lidt skeptiske over for Rybanen: Den føltes lang, her var ingen træer, roughen var umulig, masser bunkere, og det blæste altid. Senere er roughen blevet tæmmet, der er plantet træer, hullerne er med enkelte undtagelser nok ikke så lange, og man kan jo øve bunkerslag og blive bedre i sandet. Vinden kan vi dog ikke dæmme op for.

 

Rybanen åbnede sæsonen med en turnering med 60 elite-spillere bl.a. med Morten Ørum Madsen, der roste banen for at være spændende med en udfordrende afslutning.

 

Miljøsagen

I juni kom der en afgørelse på miljøsagen vedrørende nogle af de hullerne på Østsløjfen. Afgørelsen var ikke ubetinget til golfklubbens fordel, og man måtte nu i gang med en ændring af hul øst 8 og hul syd 3.

 

Desuden var en mindre forandring af hvid tee på hul øst 9 nødvendig. Arbejdet med omlægningen strakte sig helt ind til 2015. Afgørelsen viste dog også, at golfklubben ikke havde handlet i ond tro og bevidst overtrådte lovgivningen, da Østsløjfen blev anlagt.

 

Farvel til Ian Appleyard

Først på sommeren meddelte klubben, at man ønskede en ny ordning for klubbens trænere og proshop.

 


Ian Appleyard med familie og ekspedient ved afskedsreceptionen. Foto Per Pedersen

 

For fremtiden skal klubben selv ansætte træneren eller trænere, som altså vil være ansat af klubben.

Dette begrundedes i rationaliseringer og nedskæringer, som har været nødvendige i kølvandet på finanskrisen.

 

Desværre måtte der derfor tages afsked med klubbens mangeårige træner Silkeborg: Ian Appleyard.

20 år som træner i samme klub er i sig selv enestående, da trænerposten i en golfklub ofte en usikker post med mange udskiftninger. Ian arbejdede sæsonen færdig og sluttede med stort udsalg og stor reception for de mange golfere, som har været glade for hans shop og hans træning.

 

Europamesterskaberne for herre-hold

 


Det danske EM-Herrelandshold med holdleder Torben Nyehuus til venstre. Foto Per Pedersen

 

I juli var klubben værter for europamesterskaberne for landshold. Det var det hidtil største arrangement for klubben. Opgaven blev imidlertid løst på yderst tilfredsstillende vis. Klubben har stor erfaring med store turneringer fra de årlige DIAC/DILAC-turneringer, så derfor kunne man trække på erfaringerne fra disse turneringer. Det indebærer hjælp fra mange frivillige for at få hele arrangementet til at fungere. Det blev også tilfældet med europamesterskaberne. Klubben var tilfreds, og der var store roser fra Dansk Golf Union til Silkeborg. På det sportslige plan måtte det danske hold nøjes med en femteplads, hvilket var lidt skuffende. Finalen blev et klassisk opgør mellem England og Skotland, som englænderne trak sig sejrrigt ud af.

 

Ny forpagter af restauranten

 


Børge Jensen serverer for glade golfspillere. Foto Per Pedersen

 

Den 1. oktober overtog Børge Jensen forpagtningen af restauranten. Den nye restauratør skal stå for driften i både Silkeborg og Ry.

De tidligere forpagtere, Gissel-brødrene, havde drevet restauranten i seks år.

 

Klubhus på Kildebjerg

 

Foto Per Pedersen

Det dejlige og nyopførte klubhus ved banen i Ry overgik til Kildebjergselskabet. Aftalen betød, at selskabet nu overtog både bane og klubhus. Derfor kan golfspillere nu benytte klubhuset med alle dets faciliteter – omklædning, shop, kontor og restaurant. Klubhuset blev indviet med onsdagsherrernes afslutningsturnering.

 

Træer til Ry-banen

I slutningen af sæsonen blev der plantet træer og buske i Ry. Mange havde nok savnet lidt beplantning, især Silkeborg-spillerne, men det tager tid at få bondemandens mark til at ligne en park. Træerne blev plantet med stor nøjagtighed, og ideen er at skabe et parklandsskab med lunde, krat og fritstående træer. Beplantningen skal følge landsskabet og ikke de enkelte huller på banen.

 

Udvalgte resultater

Rasmus Bofill: Vinder af US Kids Golf European Championship for 11-årige

DIAC: Thomas Elissalde, Frankrig

DILAC: Nicole Broch Larsen

EM: England

DGU Elite Tour i Struer: Cecilie Bofill

Klubmestre: Michael K. Nielsen og Camilla Bofill

 

South African Open Championship: Morten Ørum Madsens første sejr på European Tour.

 

2014

Lynnedslag

 

 

Som et lyn fra en klar himmel slog lynet ned på hul syd 2. Lynet ramte uden varsel, og flere spillere faldt omkuld og mærkede de elektriske strømninger gennem kroppen. Det var onsdag, så der var mange herrer på banen. Heldigvis kom ingen alvorligt til skade, men episoden viste, hvor vigtigt det er at stoppe golfspil i tordenvejr. I dette tilfælde var der blot ingen advarsel. Foto Jens Anker Tvedebrink.

 

 

Hole-in-one igen, igen

Så lavede Tove Hesel atter hole-in-one. Det var ottende gang, det lykkedes for hende, og det er rekord i klubben. Tove havde nu rekorden i forvejen.

 

Ecco Tour

For første gang var klubben arrangør af en professionel turnering. Det var Ecco Touren, der var kommet til Silkeborg Ry Golfklub, og der blev spillet på begge baner. Spillerne og Ecco Tour-direktøren var meget begejstrede for banerne og mente, det var noget af det bedste, de havde spillet på. Vores egen Morten Ørum Madsen deltog på trods af, at han til daglig spiller på Europatouren. Det blev dog ikke til et topresultat for Morten.

 

Nye æresmedlemmer

Foto Per Pedersen

På klubbens generalforsamling blev der udnævnt to nye æresmedlemmer. Tidligere har Thomas Bjørn fået æren, og nu tildeltes Morten Ørum Madsen og Anna Bramming Madsen samme. Morten for sin sejr på Europatouren og Anna for sit store frivillige arbejde med klubbens begyndere.

 

Udvalgte resultater

Rasmus Bofill: Vinder af US Kids Golf European Championship for 12-årige

DIAC: John Axelsen, Sorø

DILAC: Nanna Koerstz Madsen, Smørum

Klubmestre: Michael K. Nielsen og Camilla Bofill

 

2015

 

2015 blev et godt år for klubben. Der var fremgang i medlemstallet, hvilket har været målet siden overtagelsen af driften af banen i Kildebjerg. De traditionelle turneringer for både eliten og bredden blev afviklet med god tilslutning og gode resultater, dog kneb det med tilslutningen til enkelte klubturneringer.

 

Thomas Bjørn/Thorbjørn Olesen mod Mid-landsholdet

 

 

Foto Per Pedersen

Som optakt til Made in Denmark Oualifyer blev der på Silkeborg-banen spillet en landskamp mellem Thomas Bjørn og Thorbjørn Olesen på den ene side og et ”landshold” på 36 spillere fundet ved lodtrækning blandt Danmarks klubber. De 36 udtrukne fik hver et hul at spille, mens de professionelle måtte igennem alle huller. Turneringen trak mange tilskuere til banen, ja op mod 2000 havde fundet vej til Resenbro, og det hele endte med en sejr til de to topspillere.

 

Fuglebadet

 

Foto Per Pedersen

Thomas Bjørn forsøger sig med disciplinen 'golfbold i fuglebad'. - Den ramte godt nok, men hoppede op fra badet igen...

 

Golfklubben fik et fuglebad opstillet, ikke et tilfældigt bad, fordi klubben vil være god ved fuglene, men fuglebadet, som Thomas Bjørn og hans broder, Søren trænede chipping med i barndomshjemmet. Thomas afslørede selv badet og fik også mulighed for at demonstrere, hvordan man skal gøre.

 

Udvalgte resultater

Rasmus Bofill: Vinder af US Kids Golf European Championship for 13-årige

DIAC: Philip Juel-Berg, Søllerød

DILAC: Chiara Mertens, Tyskland

Klubmester: Oliver Hundebøll Jørgensen

 

2016

 

Ny ledelse i klubben

 

2016 begyndte med en omlægning i klubbens ledelse. Mads Rugholm (til højre) valgte at træde lidt til side, men dog stadig virke som direktør for aktieselskabet Silkeborg A/S. Den nye golfmanager blev Mads Faber, tidligere erhvervsmægler i Homekæden (anden fra højre)

Også i Ry kom der en ny golfmanager til, nemlig Anette Nørup, der kom fra en tilsvarende stilling i Aarhus Golf Club (midt). På kontoret Finn Kristensen (anden fra venstre). Til venstre regnskabschef Steen Lauridsen. Foto Per Pedersen

 

50 års-jubilæum

Billed fra 50 års jubilæumsreceptionen i forgrunden Mads Faber. Foto Per Pedersen

 

Året store begivenhed var uden tvivl klubbens 50 års-jubilæum. Alle sejl var sat til med bl.a. stor jubilæumsavis, der blev husstandsomdelt i hele Silkeborg Kommune. På parkeringspladsen blev rejst det store jubilæums- og festtelt, hvor receptionen for inviterede gæster afholdtes. Dagen efter var det så medlemmernes tur til at feste med stor middag med efterfølgende dans. Der var festtaler, og man havde såmænd fundet en af den tidligere formand Poul Christensens sange frem igen –”Ode til femkøllen”.

Men intet golfjubilæum uden en turnering. Her var stor tilslutning, og alle huller i Silkeborg og Ry måtte tages i brug. Jubilæumsmestre blev Jette og Poul Hansen i en greensome.

Jens Anker Tvedebrinks billeder fra 50 års jubilæumsfesten

 

Golfsommerlejr i Ry

Klubbens juniorer var i på golflejr i på Kildebjergbanen i Ry. Drenge og piger overnattede i klubhuset og kunne også spise her. Dagene gik med træning og spil, så mon ikke de unge spillere har fået ekstra mod på spillet. Sådan har det tidligere været i klubben, når juniorafdelingen tog på træningsture til Holstebro eller Give.

 

Motorvejsturnering

En ny turnering blev afviklet for første og også sidste gang. Det var den såkaldte Motorvejsturnering, der fandt sted i forbindelse med indvielsen af motorvejen med afkørsel tæt på golfklubben i Resenbro.

Banen var pyntet med vejskilte, advarselstegn og kegler, og turneringskomiteen var iklædt trafikveste, og golfbilerne var udstyret med blå blink på taget.

Den nye motorvej gør det nemt og hurtigt at komme til Resenbro-banen fra både Aarhus og Herning, så måske er der nye medlemmer eller flere greenfee-gæster i sigte.

 

Årets junior

Et nyt trofæ fandt vej til klubhuset. I mange år har pladen med den antikke golfkølle skænket af en af klubbens pionerer, Ib Andersen, præget udsmykningen i klubhuset. Imidlertid var pladen med navnene på årets junior fyldt op, så en ny måtte til. Det er så sket. En ny plade med en putter fra tiden omkring klubbens start blev skænket af en af Silkeborg Golfklubs tidligste medlemmer og hænger nu side om side med den gamle plade.

 

Nyt billede i klubhuset

 

I forbindelse med klubbens jubilæum fik klubhuset ny udsmykning. En stor collage, udført af kunstneren Lise Thinggaard Larsen, over klubbens historie pryder ny væggen over for baren. Her kan ses begivenheder og personer, der har sit præg på klubbens udvikling gennem 50 år.

 

Udvalgte resultater

Diac: Rasmus Højgaard, Gyttegaard (15 år)

Dilac: Mallene Krølbøll, Hedeland Golfklub

Banerekord under Diac: Tobias Larsen fra The Scadinavian – 65 slag

Klubmester: Oliver Hundebøll